ua en ru

Розвиток космічних технологій в Україні можливий тільки за рахунок власних зусиль, - експерт.

Розвиток космічних технологій може відбуватися виключно за рахунок власних зусиль, тому що немає партнерів, зацікавлених допомагати Україні, а успадковані від СРСР технології і структура галузі є частиною неіснуючого цілого. Про це заявили директор Інституту проблем національної безпеки Владимир Горбулін і директор Інституту космічних досліджень НАНУ-НКАУ Олег Федоров, пише "Дзеркало тижня".

"Довгий час головним гаслом нашої космічної політики було збереження і розвиток потенціалу галузі. При цьому за умовчанням малося на увазі збереження, оскільки ресурсів для розвитку не було, - відзначають експерти. - Найбільш вдалий і в цілому успішний проект використання технологій холодної війни для сучасних потреб - "Морський старт", зіграв (разом з російськими замовленнями) неоціниму роль в тому, що космічна галузь жива, а Україна має одну з небагатьох високотехнологічних областей".

Разом з тим, на їх думку, необхідно усвідомлювати, що успадкований потенціал в космічній сфері є частиною неіснуючого цілого, тому планування власного розвитку на основі збереження успадкованих технологій і структури галузі - безперспективно.

Крім того, план, який реалізується зараз в космічній індустрії, вироблений без урахування українських стратегічних інтересів, упевнені експерти.

"Якщо звернутися до базового принципу відношення західного співтовариства до високотехнологічних галузей країн колишнього СРСР (сформульований в дослідженні Британського інституту стратегічних досліджень в 1994 р.) то він коротко зводиться до терміну incentivness (що означає заохочення, сприяння), - підкреслюють експерти. - Мова йде про ліквідацію потенціалу, який може представляти загрозу партнерам і залучення нас в проекти, які представляють для них інтерес".