ua en ru

Розвиток міст не можна пускати на самоплив, - Медведчук

Розвиток міст не можна пускати на самоплив, тому що так ми природно прийдемо до сепарації жителів на «білих» і «чорних». Про це у своєму блозі на сайті громадського руху «Український вибір» написав його лідер Віктор Медведчук.

«Політика місцевої влади у великих і малих містах України втратила свій фарватер. Не можна сказати, що ці міста зовсім не розвиваються. Розвиваються, хоч далеко і не всі. Але навіть якщо в місті є кошти, працюючий бізнес і, здавалося б, достатньо ресурсів для створення комфортної для його жителів середовища, він розвивається безсистемно, часто не в інтересах громади. Махінації із землею, знищення зелених зон, неналежну якість комунальних послуг, граничний знос міських мереж і житлового фонду, абсолютно не турбує нікого з тих, кого це стосується. Це далеко не повний список типових проблем середньостатистичного українського міста», - написав політик.

«Неминуча криза міської системи стане лише першим етапом. Якщо пустити все на самоплив, то ми рано чи пізно прийдемо до латиноамериканської моделі, де жителі міст живуть у двох паралельних реальностях. В одних є все, що тільки може надати нинішній рівень урбанізації - прекрасне житло, розвинена транспортна та комунальна інфраструктура, спорт і освітуа, робота в сучасних галузях економіки. У той же час у фавелах люди туляться в глинобитних халупах в умовах повної відсутності того, що ми сьогодні розуміємо під ЖКГ. Соціальне розшарування у нас вже відбулося, а до географії міст цей процес не добрався лише тому, що в цій сфері надто велика інерція», - зазначив Медведчук.

«Але розшарування за майновою ознакою - це природний шлях. І ми йому підемо, якщо все пустимо на самоплив. Однак це суперечить базовим уявленням нашого народу про справедливість і сам сенс існування суспільства. І тому потрібно цілеспрямовано створювати міське середовище, а не чекати, поки невидима рука ринку сама розставить все і всіх по місцях. Саме слово «цивілізація» буквально означає «жити у містах». Нам терміново необхідно знову вчитися цьому мистецтву, інакше процес здичавіння надалі піде набагато швидше і стане остаточно неконтрольованим», - резюмував громадський лідер.