ua en ru

Розробка проекту нового укриття на ЧАЕС буде завершена до липня 2010 р., - гендиректор ЧАЕС.

Розробка проекту нового укриття на Чорнобильській АЕС буде завершена до липня 2010 р. Про це заявив генеральний директор державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" Ігор Грамоткін, повідомляє прес-служба ЧАЕС.

Гендиректор зазначив, що на сьогодні терміни реалізації проекту, у зв'язку із затримками в проектуванні, зміщені на півроку. Тим часом, нагадав І.Грамоткін, стабілізація об'єкту "Укриття", що завершилася в 2009 р., дозволяє говорити про його безпечну експлуатацію, принаймні, протягом 15 років.
Він також повідомив, що після закінчення розробки проекту будівництва нового безпечного конфайнмента, що виконується за замовленням генпідрядника концерну Novarka (Франція), на об'єкті почнуться фізичні роботи. При цьому в даний час на проммайданчику і в локальній зоні об'єкту "Укриття" ведуться активні роботи з очищення території і спорудження котлованів, необхідних генпідрядникові для будівництва фундаментів НБК і стрічок насування арки, а також низки інших проектів, направлених на забезпечення безпеки даного об'єкту. "За контрактом це зона відповідальності замовника робіт, ГСП ЧАЕС, і ми з даними завданнями успішно справляємося", - сказав він.
В цей же час, коментуючи звіт Рахункової палати України про неефективне витрачання державних і донорських коштів при виконанні програм і проектів на проммайданчику станції в 2007-2009 рр., І.Грамоткін заявив, що вважає висновки Рахункової палати за поспішні і поверхневі. "Питання, про які йде мова, дуже серйозні, і заявляти про завищення ціни, виходячи з простої формальної ознаки, - не можна. За цим стоять дуже складні технічні рішення", - прокоментував дану інформацію І.Грамоткін, зазначивши при цьому, що дані, обнародувані Рахунковою платою, не є об'єктивними, оскільки названі в прес-релізі цифри "це лише оцінна вартість. Сьогодні ми говорити про таку вартість не можемо до тих пір, поки не буде виконаний проект спорудження НБК".
В той же час І.Грамоткін не виключає, що остаточна вартість будівництва конфайнменту може бути скоректована у бік збільшення, оскільки українська сторона як замовник прагне включити в проект найбільш надійне обладнання, щоб надалі уникнути експлуатаційних ризиків.
Нагадаємо, в звіті Рахункової палати України йшлося, що план здійснення заходів на об'єкті "Укриття" не виконується, а розрахункова вартість робіт з його виконання зросла з 758 млн євро до 1,6 млрд євро "і, мабуть, ростиме і надалі".
Введення в експлуатацію Сховища відпрацьованого ядерного палива - 2 і заводу з переробки рідких радіоактивних відходів затримується більш ніж на 10 років.
Таким чином, подолання наслідків катастрофи здійснюватиметься із затримкою, а Чорнобильська АЕС несе потенційну загрозу і через 24 роки після катастрофи, зазначила Рахункова палата.