ua en ru

Розслідування вбивства Щербаня може вплинути на відносини України і ЄС, - політолог

Розслідування вбивства Євгена Щербаня може вплинути на відносини України і Євросоюзу, вважає заступник директора Американського інституту в Україні Джеймс Джатрас.

Говорячи про «темні обставини» смерті 34-річного бізнесмена з Кишинева Соріна Пачу, у вбивстві якого підозрюється віце-президент апеляційного палати Республіки Молдова Георгій Крецу, Джеймс Джатрас згадав розслідування у справі смерті Щербаня в Україні: «У порівнянні з Молдовою добре відомо, що можливо основною перешкодою до готовності ЄС взяти на себе тверді зобов'язання перед Україною щодо Угоди про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі (DCFTA) є те, що колишній прем'єр-міністр і улюблениця Заходу Юлія Тимошенко залишається в тюремному ув'язненні. Тимошенко, спочатку засуджена за угоду про ціни на газ з Москвою, зараз пред'явлені додаткові звинувачення, пов'язані з вбивством Щербаня».

Крім того, політолог зазначив: «Якщо залишити осторонь політичні мотиви з усіх боків, трохи дивно те, що західні прихильники Тимошенко рідко стверджують, що вона насправді невинна за висунутими проти неї звинуваченнями. Примітно й те, що посол США в Молдові висловився за повне розслідування справи Пачу, в той час, як представники американської влади не проявили того ж рівня зацікавленості до вбивства Щербаня».

Читайте також: Юлія Тимошенко заперечує свою причетність до вбивства депутата Щербаня