ua en ru

Розслідування вбивств на Майдані під загрозою через затягування робіт на Інститутській

Розслідування вбивств на Майдані під загрозою через затягування робіт на Інститутській Фото: Меморіал загиблим Героям Небесної Сотні (РБК-Україна)

Рідні загиблих максимально сприяли демонтажу для прискорення слідчих дій, проте результату досі немає

Проведення експертиз у справі загибелі героїв Небесної Сотні опинилося під загрозою через зволікання з демонтажем пам'ятника загиблим та майбутню реконструкцію вулиці Інститутської. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Facebook-сторінку Адвокатської дорадчої групи - організацію адвокатів Небесної сотні.

Зазначається, що Адвокатська дорадча група звернулася до генерального прокурора Юрія Луценка та мера Києва Віталія Кличка з проханням пояснити причини зволікання та забезпечити негайне проведення демонтажу і слідчих експериментів на Інститутській.

"Для якісного і результативного проведення слідчих експериментів по десятках епізодах поранень на т. з. "смертельному пятачку" (перед сходами банку "Аркада") необхідно поновити обстановку, яка була там 20.02.2014 року. А саме - тимчасово демонтувати Меморіал загиблим Героям Небесної Сотні. Враховуючи з одного боку чутливість цього питання, і одночасно пріоритетність для потерпілих встановлення всіх обставин загибелі їхніх близьких, притягнення винних до відповідальності і доведення їх вини, ГО "Родини Героїв Небесної Сотні" надали офіційний дозвіл на тимчасовий демонтаж Меморіалу на час проведення слідчого експерименту. Слідчими УСР ГПУ направлені відповідні звернення до органів міської влади. Проте досі демонтаж не проведено", - йдеться у повідомленні.

Адвокатська група зазначила, що рідні загиблих максимально сприяли демонтажу для прискорення слідчих дій, проте результату досі немає.

"Причина зволікань не зрозуміла ні потерпілим, ні їхнім представникам, ні слідству. Останні декілька "запланованих дат" демонтажу (і відповідно проведення слідчих експериментів) були зірвані. Родини, максимально сприяючи роботам здійснили всі організаційні дії, погодили нове місце розташування, але так і не отримали результат. В жовтні 2018 року заплановано реконструкцію вул. Інститутської, внаслідок якої місце злочину повністю зміниться. І відтворити обставини подій стане неможливо. Неможливо буде провести заплановані і вкрай необхідні слідчі експерименти. Отримати докази. Це ставить під загрозу розслідування, судовий розгляд і справедливі вироки винним в розстрілах протестувальників", - наголошують адвокати.

Раніше керівник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк розповів, що підозрюваного в причетності до розстрілу активістів Евромайдана у Хмельницькому співробітника Служби безпеки України направили на Донбас.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя прийняла рішення відкласти розгляд справи про звільнення двох суддів Шевченківського райсуду Києва, що судили майданівців.

Додамо, в департаменті спецрозслідувань вважають, що є ризики для розслідування справи розстрілу "майданівців" у Хмельницькому після передачі справи у військову прокуратуру.

Також раніше прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган заявила, що у справах розстрілу активістів на Майдані в лютому 2014 року очікуються остаточні експертизи, слідство фактично завершено.