ua en ru

У Раді намагаються узгодити позицію по раді міжнародних експертів антикорупційного суду, - Парубій

У Раді намагаються узгодити позицію по раді міжнародних експертів антикорупційного суду, - Парубій Фото: Андрій Парубій (rada.gov.ua)

Розглядаються кілька способів, яким чином забезпечити вирішальне рішення експертів

У Верховній раді України намагаються узгодити позицію щодо повноважень громадської ради міжнародних експертів у законопроекті про антикорупційний суд (АКС). Про це перед закриттям вечірнього пленарного засідання парламенту сказав спікер Андрій Парубій, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми провели кілька раундів переговорів. Ви знаєте, що зараз в Україні з візитом секретар Венеційської комісії. І за участі МВФ було проведено уже чотири етапи переговорів. Було узгоджено 13 з 14 рекомендацій Венеційської комісії. Залишилася одна, але надзвичайно важлива позиція - це повноваження громадської ради міжнародних експертів", - поінформував очільник Ради.

За його словами, сьогодні у ВР намагатимуться знайти порозуміння по цій неузгодженій позиції.

"Розглядаються кілька способів, яким чином забезпечити їх (експертів, - ред.) вирішальне рішення. Пропонується, що якщо хтось з кандидатів не пройшов перевірку громадської ради, він може подати апеляцію, а потім цю апеляцію може розглянути або спільне засідання кваліфікаційної комісії суддів, або знову ж таки громадська рада міжнародних експертів. Комітет з цього приводу… прийняв рішення "на розсуд залу". Сьогодні ми спробуємо знайти по цій останній позиції порозуміння", - підкреслив Парубій.

Спікер пояснив, що у випадку, якщо порозуміння знайдено не буде, то доведеться вирішувати щодо повноважень громадської ради міжнародних експертів безпосередньо під час розгляду законопроекту у залі.

"Якщо ми по ній знайдемо порозуміння - завтра комітет нам зможе подати цю позицію, узгоджену. Якщо не знайдемо порозуміння - фактично позиція комітету буде "на розсуд залу", і нам доведеться визначитися у залі", - підкреслив голова парламенту.

Нагадаємо, Парубій заявив, що парламент завтра має розпочати розгляд законопроекту про АКС. Він додав, що з приводу законопроекту будуть проведені консультації з усіма головами фракцій для того, щоб вийти на узгоджену позицію.