ua en ru

Раді пропонують створити реєстр банкірів із заплямованою діловою репутацією

Раді пропонують створити реєстр банкірів із заплямованою діловою репутацією Фото: ВР пропонують створити реєстр банкірів із заплямованою діловою репутацією

Реєстр буде вести Нацбанк

Верховній Раді України пропонують створити реєстр банкірів із заплямованою діловою репутацією. Відповідний законопроект №4993 був внесений до парламенту 14 липня 2016 року.

Згідно з чинним законодавством, Національний банк має право заборонити юридичній або фізичній особі набувати або збільшувати істотну участь у банку і вимагати заміни будь-якого з керівників банку, якщо ділова репутація такої особи не є бездоганною.

Так, НБУ визначає відповідність ділової репутації особи встановленим вимогам на підставі аналізу відповідних пакетів документів, наданих щодо керівників банку (кандидатів) або осіб, які мають намір придбати/збільшити істотну участь у банку. У той же час, законодавством України не покладено на Нацбанк обов'язок по систематизації таких зібраних відомостей і формування реєстру осіб, які втратили бездоганну ділову репутацію.


Таким чином, пропонується зобов'язати Національний банк почати вести реєстр таких банкірів.

Законопроектом також визначається перелік осіб, відомості про яких включаються до реєстру осіб, які втратили бездоганну ділову репутацію. Зокрема, це особи, які є або були власниками істотної участі в банку, керівниками банку (кандидатами), інші особи, вимоги до ділової репутації яких визначені в закону "Про банки і банківську діяльність", якщо їх ділова репутація не відповідає вимогам бездоганності, встановленим НБУ, або діяльність яких сприяла нанесенню шкоди фінансовому становищу банківської установи і порушенню чинного законодавства і нормативно-правових актів НБУ.

Передбачається, що порядок ведення, включення в реєстр і виключення з реєстру осіб, які втратили бездоганну ділову репутацію, визначається нормативно-правовими актами Нацбанку.

Автор законодавчої ініціативи - нардеп від фракції "Блок Петра Порошенка" Павло Різаненко.

Нагадаємо, Нацбанк з метою ефективного використання стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи вніс доповнення в правила отримання кредитів овернайт і кредитів рефінансування на погашення раніше отриманих кредитів.