ua en ru

Рада дозволила зараховувати мобілізованим військову службу для призначення пільгової пенсії

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому урядовий законопроект № 2149 "Про внесення зміни до статті 8 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо зарахування мобілізованим військової служби для призначення пенсії на пільгових умовах)". За відповідне рішення проголосували 265 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявив міністр соціальної політики України Павло Розенко під час подання даного законопроекту в парламенті, цей документ має посилити соціальний захист військовослужбовців і членів сімей.

"Закон стосується нарахування пенсії на пільгових умовах. На даний момент, як передбачено законодавством, працівникам підприємств і організацій, які були мобілізовані у відповідності з законом України "Про оборону України", при проходженні військової служби період зараховується в стаж роботи по спеціальності та вислугу років. Але період не зараховується до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Тому з метою усунення цієї соціальної несправедливості, яка виникла у відношенні таких осіб, законопроект пропонує, щоб це час проходження військової служби в період мобілізації зараховувалося до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах", - заявив міністр.

Так, законопроект пропонує внести доповнення до статті 8 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", згідно з якими час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Як зазначається, це дасть право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову на строкову військову службу в особливий період, особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Однак, час навчання в професійно-технічному навчальному закладі, час проходження строкової військової служби, а також час проходження військової служби в особливий період, які зараховуються до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, не повинні перевищувати наявного стажу роботи.

"Час проходження військовослужбовцями військової служби в особливий період, що оголошується відповідно до закону України "Про оборону України", зараховується до їх вислуги років, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби на пільгових умовах у порядку, який визначається Кабінетом міністрів України", - йдеться у документі.

Нагадаємо, у жовтні 2014 р. Кабмін затвердив зарахування терміну військової служби в АТО до стажу держслужби у трикратному розмірі.