ua en ru

Рада підтримала в першому читанні проект Виборчого кодексу, серед авторів якого Парубій

Рада підтримала в першому читанні проект Виборчого кодексу, серед авторів якого Парубій Фото: Андрій Парубій (УНІАН)

За документ проголосували 226 парламентарів

Верховна Рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №3112-1 "Проект Виборчого кодексу України". Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Повідомляється, що за документ проголосували 226 парламентаріїв.

Відзначимо, що серед авторів даного законопроекту голова парламенту Андрій Парубій.

"Одна з основних і загальновизнаних проблем законодавства про вибори закладена у використовуваних виборчих системах, які створили ситуацію відірваності як народних депутатів України, так і депутатів місцевих рад від виборців через відсутність впливу виборців на персональний склад. Потреба суттєвої модифікації виборчої системи, подолання деперсонифицированного способу голосування виборців визнають сьогодні як основні політичні сили, так і громадську думку", - наголошується в пояснювальній записці.

У зв'язку з цим документом пропонується застосувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування ("відкриті" списки кандидатів), що вимагає введення регіональних виборчих округів, й одночасно зберегти стимули до підтримки всеукраїнського характеру політичних партій, недопущення їх регіоналізації, що може нести загрозу подальшого поглиблення міжрегіональних конфліктів та дестабілізації ситуації в державі

Аналогічну виборчу систему пропонується застосовувати також на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад, а також міських рад міст, в яких кількість виборців не перевищує 90 тис. осіб (до таких міст відносяться всі обласні центри, а також кілька інших міст обласного значення).

При цьому на виборах міських голів таких міст пропонується застосувати виборчу систему абсолютної більшості.

Також планується вдосконалити законодавче регулювання передвиборної агітації. Так, проектом планується уточнити зміст поняття передвиборної агітації та форми її здійснення, що зменшило б обсяг непорозумінь та зловживань у цій політично сфері діяльності. Також передбачається упорядкувати вимоги до діяльності засобів масової інформації як в частині інформування суспільства про хід виборчого процесу, так і в частині їх участі в передвиборній агітації.

Слід зазначити, що даний проект Виборчого кодексу отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

Нагадаємо, сьогодні, 7 листопада, голова парламентської фракції "Блок Петра Порошенко" Олексій Гончаренко заявив, що голосів у Верховній Раді для прийняття нового виборчого законодавства немає.