ua en ru

Рада планує посилити кримінальну відповідальність нетверезих водіїв за смертельні ДТП

Рада планує посилити кримінальну відповідальність нетверезих водіїв за смертельні ДТП Ілюстративне фото (mashintop facebook.com)

Документ за основу підтримали 240 парламентарів

Верховна рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект №7064 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання смертності на дорогах", передає кореспондент РБК-Україна.

Документ за основу підтримали 240 парламентарів.

"Метою законопроекту є посилення кримінальної відповідальності за вчинення злочинів з порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів", - наголошують автори у пояснювальній записці.

Зазначимо, що зараз порушення ПДР, яке спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, карається штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років або без такого.

Також за порушення ПДР, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, передбачається позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк до трьох років або без такого. Якщо порушення ПДР спричинило загибель кількох осіб, то передбачається позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Даним законопроектом пропонується за такі діяння, вчинені особою у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, карати позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк десять років.

Також планується встановити, що особа, яка позбавлена права керувати транспортним засобом, але керувала ним, каратиметься позбавленням волі на строк п’ять років з позбавленням права керувати транспортними засобами пожиттєво.

Нагадаємо, у Верховній раді зареєстрували законопроект, який передбачає збільшення штрафів за ігнорування ременів безпеки з 51 до 850 гривень.