ua en ru

Рада перенесла на 3 червня голосування за позбавлення мандата нардепа Олега Царьова

Народні депутати перенесли на вівторок, 3 червня 2014 р., голосування за позбавлення мандата народного депутата Олега Царьова.

Народні депутати перенесли на вівторок, 3 червня 2014 р., голосування за позбавлення мандата народного депутата Олега Царьова. Про це на засіданні Верховної ради заявив спікер Олександр Турчинов.

"Ми приймемо у вівторок рішення про позбавлення Царьова депутатського мандата. Це питання ми поставимо першим", - заявив спікер.

"Мені повідомили багато депутатів, яких сьогодні немає на місці, що вони хотіли б проголосувати за це рішення. Тому ми переносимо його на вівторок", - додав він.

Турчинов поставив на сигнальне голосування питання про позбавлення мандата Царьова, але питання набрало лише 206 голосів.

При цьому в.о. генерального прокурора Олег Махніцький роз'яснив з трибуни, за що Царьов має бути позбавлений мандата.

"Олег Царьов протягом березня-квітня 2014 року умисно і відкрито закликав до насильницьких дій і знищення конституційного устрою України", - зазначив в.о. генпрокурора.

За словами Махніцького, аналіз відео, документів, виступів депутата підтверджує, що він цілеспрямовано закликав до порушення територіальної цілісності України, насильницької зміни кордонів держави, підтримав сепаратистів і т.зв. ДНР, що в результаті призвело до численних жертв.

"Генпрокуратура має намір порушити кримінальні справи за злочини в сфері основ національної безпеки, зокрема, які передбачені ч.3. ст. 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, здійснені державним особою) і ч. 3 ст.110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) Кримінального кодексу України, з подальшим затриманням його і утриманням під вартою", - заявив олег Махніцький.