ua en ru

Рада перенесла на вечір голосування за громадське обвинувачення

Рада перенесла на вечір голосування за громадське обвинувачення Фото: Народні депутати

Народні депутати перенесли на вечірнє засідання розгляд законопроекту № 1165 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами". Під час сигнального голосування за цей документ проголосувало лише 188 нардепів при 226 мінімально необхідних.

"Тоді ми в другій половині дня будемо розглядати цей законопроект", - заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

Як заявив під час представлення даного законопроекту голова комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін, цей законопроект підготовлений усіма фракціями коаліції.

"Відповідно до змін запроваджується новий інститут кримінального процесуального законодавства України - кримінальне провадження у формі громадського обвинувачення", - заявив Кожем'якін.

Так, згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є впровадження в кримінальне процесуальне законодавство інституту громадського обвинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь з метою одержання державою реальної допомоги громадянського суспільства в протидії корупції.

Відповідні зміни пропонується внести до Кримінального процесуального кодексу України, Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Так, у чинне законодавство України пропонується ввести нове поняття !громадський обвинувач", доповнивши ним ряд положень чинного законодавства України.

Крім того, проектом пропонується декриміналізувати такі діяння, як контрабанда спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (зміни до статті 201 КК) та незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (виключення статті 359 КК), а також виключити статтю 195-5 КУпАП.

Нагадаємо, 3 березня 2015 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 187-VIII "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї".