ua en ru

Рада не змогла ратифікувати угоду з Кіпром про попередження ухилень від сплати податків

Верховна Рада України (ВР) не змогла прийняти проект закону № 0024 "Про ратифікацію конвенції між урядом України та урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і протоколу до неї". За проголосували 215 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Документ повинен був замінити чинну нині угоду між урядами Кіпру та колишнього СРСР про уникнення подвійного оподаткування (було підписано 29 жовтня 1982, а набула чинності з серпня 1983 р. - дозволяє українським компаніям мінімізувати податки).

Згідно з положеннями Конвенції, дивіденди, що сплачуються резидентом України на користь резидента Кіпру, будуть оподатковуватися за ставкою 5% за умови володіння останнім не менше 20% статутного капіталу української компанії або здійснення інвестиції в розмірі не менше 100 тис. євро. У всіх інших випадках дивіденди будуть оподатковуватися за ставкою 15%. При цьому, виходячи з формулювання положень Конвенції, можна прийти до висновку, що знижена ставка також може застосовуватися в разі придбання акцій (часток) компанії (за умови, що винагорода становить не менше 100 тис. євро).

Однак, враховуючи практику, що склалася застосування податкового законодавства контролюючими органами (зокрема, по відношенню до застосування звільнення від оподаткування дивідендів згідно Конвенції про уникнення оподаткування між Україною та Нідерландами), можна очікувати фіскальної позиції з цього питання.

При виплаті резиденту Кіпру відсотків, в Україні буде утримуватися податок на репатріацію за ставкою 2%.

Платежі за надання права користування об'єктами інтелектуальної власності, в залежності від їх виду, можуть обкладатися в Україні за ставкою 10% або 5%. Стаття 12 Конвенції, що встановлює правила оподаткування роялті, наводить вичерпний перелік зазначених платежів, що може на практиці виключити з-під її дії деякі такі доходи (тобто застосування 15% ставки податку).