ua en ru

Рада призначила вибори у Кривому Розі на 27 березня 2016

Рада призначила вибори у Кривому Розі на 27 березня 2016 Фото: спікер Ради Володимир Гройсман

Законопроект підтримали 239 депутатів

Верховна Рада України підтримала в першому читанні за основу і в цілому законопроект №3613, згідно з яким вибори у Кривому Розі відбудуться в березні 2016 року. За відповідний документ "Про призначення позачергових виборів Криворізького міського голови" з другого разу проголосували 239 нардепів. Під час першого голосування законопроект підтримали 218 парламентарів.

Після прийняття закону нардепи почали скандувати "Дякуємо!", після чого спікер ВР Володимир Гройсман відповів: "Не треба було вчора кричати "Ганьба!", щоб сьогодні кричати "Дякуємо!".

Зокрема, проектом закону пропонується призначити позачергові вибори Криворізького мера на 27 березня 2016 року і встановити особливості проведення повторних виборів Криворізького міського голови, у тому числі особливі терміни по окремих виборчих процедур.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і втрачає чинність в день, наступний за днем отримання повноважень Криворізьким міським головою, обраним на позачергових виборах Криворізького мера 27 березня 2016 року.

Центральній виборчій комісії доручено:

  1. з урахуванням пропозицій відповідної територіальної виборчої комісії визначити в установленому порядку обсяг бюджетних видатків, необхідних для проведення позачергових виборів Криворізького міського голови.
  2. вжити заходів по матеріально-технічному забезпеченню підготовки і проведення позачергових виборів Криворізького міського голови в порядку, встановленому законом "Про місцеві вибори".

При цьому лідер фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко прокоментував прийняття даного законопроекту. "Це був типовий шантаж парламенту, незаконне рішення, ґвалтування парламенту",- сказав Бойко та додав, що партія впевнена у перемозі Юрія Вілкула.

" Ми не боїмося виборів і впевнені, що наш кандидат переможе", - додав він.

На питання РБК-Україна, чи оскаржуватимуть рішення парламенту про призначення таких виборів на 27 березня 2016 року, депутат відповів, що фракція подумає над цим.

"Ми подивимось",- сказав Бойко.

Нагадаємо, 16 листопада 2015 р. міська виборча комісія встановила результати другого туру виборів мера Кривого Рогу - з перевагою 752 голоси переможцем був оголошений Юрій Вілкул. У свою чергу, "Самопоміч" заявила, що за результатами підрахунку 80% бюлетенів на виборах мера Кривого Рогу лідирує її представник Юрій Милобог.

За цим послідували акції протесту в Кривому Розі з вимогою скасувати результати виборів. Дійшло до сутичок активістів з правоохоронцями і видворенням Вілкула з будівлі міськради. Як наслідок, у місті було створено Раду представників громади та Громадська варта.

26 листопада Рада створила тимчасову спеціальну комісію з питань перевірки фактів порушень на виборах мера Кривого Рогу, яка пізніше у своєму звіті заявила про факти порушень, які сталися під час повторного голосування на цих виборах.

Крім того, Дніпропетровський апеляційний суд прийняв рішення про перерахунок голосів на 6 виборчих дільницях у Кривому Розі.

При цьому ТСК рекомендувала парламенту призначити вибори Криворізького міського голови, звернутися до правоохоронців за фактом порушень у ході зазначених виборів і як можна швидше переобрати склад Центральної виборчої комісії.

10 грудня 2015 р. законопроект про призначення виборів мера Кривого Рогу на 27 березня 2016 р. був внесений у Раду. Нардепи повідомили про досягнення консенсусу, однак профільний комітет Ради не зміг прийняти рішення щодо позачергових виборів у Кривому Розі і розгляд було прийнято продовжити в сесійній залі.