ua en ru

Рада має намір встановити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років за фальсифікацію вогнепальної зброї

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу проект закону № 1263 ініційований Президентом України Віктором Януковичем, яким пропонується встановити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років за фальсифікацію вогнепальної зброї. "За" законопроект "Про внесення зміни до статті 263-1 Кримінального кодексу України у зв'язку з приєднанням України до протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, що доповнює Конвенцію Організації Об'єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності" проголосували 383 народних депутати з мінімально необхідних 226.

Так, законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу та встановити, що фальсифікація вогнепальної зброї або незаконне видалення або зміна його маркування, а також вибухових речовин караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Крім того, депутати 386 голосами, ратифікували протокол, який доповнює Конвенцію Організації Об'єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності. Він тлумачиться разом з Конвенцією.

Мета протоколу полягає в сприянні, полегшенні і зміцненні співробітництва між державами-учасницями для недопущення, боротьби та викорінення незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї та боротьби з цими діяннями.

Протокол застосовується, якщо в ньому не зазначене інше, до недопущення незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до нього і до розслідування кримінальних переслідувань, якщо ці злочини носять транснаціональний характер і вчинені за участю організованої злочинної групи.