ua en ru

Рада хоче спростити отримання свідоцтв про народження і смерть для мешканців окупованих територій

Рада хоче спростити отримання свідоцтв про народження і смерть для мешканців окупованих територій Фото: Верховна Рада

Міністр юстиції прокоментував проект закону

Відповідний урядовий проект закону №3171 про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованих територіях України у першому читанні за основу підтримали 300 народних депутатів. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Так, проектом Закону передбачається внесення змін до Цивільного процесуального кодексу з метою оптимізації процесу отримання свідоцтв про народження, про смерть для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України, визначеній парламентом, та не мають належних медичних документів, передбачених законодавством України.

Документом передбачається скорочені строки розгляду цієї категорії справ про встановлення факту народження або смерті особи стосовно осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України. Зокрема передбачається, що розгляд справи відбувається протягом 24 годин з дня надходження відповідної заяви до суду, а також можливість видачі заявнику копії судового рішення невідкладно у разі, якщо він був присутній під час оголошення рішення.

В іншому разі суд надсилає рішення до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті.

Проектом закону також запропоновано внести зміни до статті 367 ЦПК, що визначає засади негайного виконання судових рішень, і таким чином передбачити можливість негайного виконання рішення суду у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній парламентом.

За словами міністра юстиції Павла Петренка відповідний проект закону дозволить громадянам України з окупованих територій Донецької та Луганської областей і анексованого Криму отримувати легітимні документи про факт народження та смерті особи.

"Ті наші українські громадяни, які хочуть отримати легітимні документи про народження і про смерть і про реєстрацію актів цивільного стану зможуть звернутися до будь-якого судового органу на території України і протягом 24 годин отримати рішення суду, який буде констатувати факт, юридично значимий факт щодо народження і смерті. Ці рішення будуть реєструватися у будь-якому РАЦСІ по всій території України", - прокоментував урядовий законопроект Петренко.

Нагадаємо, раніше проект закону №3155 "Про внесення змін до Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" у першому читанні підтримали 273 депутати.