Рада хоче передати реєстрацію прав на нерухоме майно на місця

Рада хоче передати реєстрацію прав на нерухоме майно на місця Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 269 нардепів

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 2982 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". За відповідне рішення проголосували 269 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив один з авторів законопроекту - народний депутат з фракції Радикальної партії Віктор Галасюк, даний законопроекти - це один чотирьох законопроектів, спрямованих на системну, глибинну реформу реєстраційної служби України.

"Ці законопроекти спрямовані на прощення процедур державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, бізнесу і інших об'єктів. Мова йде про те, щоб зруйнувати монополізовану вертикаль, яка на сьогодні існує, і передати ці адміністративні послуги від Кабінету міністрів на місця - місцевим органам, адміністраціям нотаріусам і т. д.", - сказав Галасюк.

У свою чергу, як заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічної політики Юрій Соловей, цей законопроект передбачає делегування органам місцевого самоврядування повноважень з надання послуг по реєстрації прав на нерухоме майно, а також збільшення доступності адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав шляхом надання повноважень нотаріусам та залучення до реєстрації державних виконавців та банківських установ.

Так, згідно з законопроектом за Міністерством юстиції та його територіальними органами залишаються повноваження з нормативно-методичного забезпечення державної реєстрації прав, контролю за проведенням такої реєстрації; розгляду скарг на рішення дії чи бездіяльність державних реєстраторів; забезпечення підвищення кваліфікації державних реєстраторів.

Також вперше в системі державної реєстрації прав пропонується запровадити можливість оскарження рішень дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку.

"Особа, яка вважає, що її права порушено зможе оскаржити відповідні дії чи рішення до територіального органу Міністерства юстиції. У разі незгоди з рішенням вказаного органу за результатом розгляду скарги, його можна буде оскаржити до Мін'юсту. Виключення складають рішення про державну реєстрацію прав, які можна буде оскаржити виключно до Міністерства юстиції або до суду", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
Також пропонується ввести адміністративну відповідальність за порушення строків державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Серед нововведень, які пропонується передбачити у проекті, передбачається встановити, що інформація, наявна в Державному реєстрі прав, є відкритою як за об'єктом, так і за суб'єктом.

Документи, що видаються за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, заявник може отримувати як в електронному, так і в паперовому вигляді. При цьому документи, отриманні в електронній і паперовій формі, мають однакову юридичну силу.

Нагадаємо, раніше сьогодні Рада ухвалила у першому читанні законопроект, яким хоче створити сервісні центри МВС. За відповідне рішення проголосували 241 нардеп при 226 мінімально необхідних.