ua en ru

Рабінович: влада використовує "мовне питання" для поляризації населення

Рабінович: влада використовує "мовне питання" для поляризації населення Фото: Вадим Рабінович (прес-служба Вадима Рабіновича)

Перед виборами влада використовує політтехнології для поляризації населення, вважає Рабінович

Перед виборами влада використовує політтехнології для поляризації населення, і "мовне питання" - одне з них. Про це заявив лідер партії "За життя" та народний депутат Вадим Рабінович в ефірі на телеканалі "112 Україна".

Як відомо, 4 жовтня Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної". За проголосував 261 народний депутат.

"Перед виборами починаються технології розшарування країни, стравлювання її населення. Зауважте, як все це відбувається. Перше – це напад на канали, знищення свободи слова. Друге – мовна проблема. Вони намагаються довести, що нас розділяє "мова". Вони придумують це спеціально, щоб зіштовхнути лобами суспільство, поляризувати його, спеціально щоб нацькувати одних на інших", – заявив парламентарій.

Він також розповів про те, в яких сферах відбудуться зміни, якщо законопроект про мови буде прийнятий у другому читанні.

"Сфера культури: афіші, виставки, музейні експозиції повинні проводитися лише українською мовою. Якщо захід проводиться людьми, які не володіють українською мовою, обов'язково потрібен переклад. Театральні вистави на іноземних мовах, повинні супроводжувати субтитрами українською. Фільми повинні показуватися тільки українською мовою. Якщо у фільмі є репліки іноземною мовою, вони повинні бути дубльовані на українську мову. Електронні ЗМІ повинні мати стартову сторінку українською мовою. Використання власних імен дозволяється тільки українською мовою. Українські географічні назви повинні бути транслітерувати у співвідношенні зі звучанням", – перерахував політик.

Лідер партії "За життя" підкреслив, що порушення приписів цього закону буде каратися, як і паплюження державних символів, штрафом від 50 неоподатковуваних податком мінімумів до арешту майна або позбавлення волі на 3 роки. Крім того, буде створено спеціальний підрозділ інспекторів, які будуть стежити за "мовними" порушеннями.

"В народі їх вже назвали "шпрехенфюрери". І вже є бажаючі – Лариса Ніцой, яка оголосила себе першою мовним інспектором в країні, збирається тепер їздити по Україні і стежити за цим. Щоб все пройшло добре, Кабінет міністрів Гройсмана створив територіальні підрозділи інституту В'ятровича (Володимир В'ятрович – керівник Українського інституту національної пам'яті, – ред.). Тобто нам доведеться терпіти ще п'ятьох вятровичів. Зверніть увагу: нас стравлюють на телеканалах, по мові, тепер ще й територіями. Йде цілеспрямоване розхитування ситуації в країні", – впевнений Рабінович.