ua en ru

Рабінович назвав "злочином" підвищення ціни на газ за погодженням з МВФ

Рабінович назвав "злочином" підвищення ціни на газ за погодженням з МВФ Фото: Вадим Рабінович (прес-служба Вадима Рабіновича)

На думку Рабіновича, влада не враховує думку українців

Українська влада погодилася на вимоги Міжнародного валютного фонду підвищити ціну на газ для населення в два рази, "наплювавши" на думку й інтереси українців. Таку заяву зробив народний депутат і лідер партії "За життя" Вадим Рабінович написав у своєму блозі.

"Вчора глава "Нафтогазу" Коболєв (голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, – ред.), радісно посміхаючись, повідомив, що уряд узгодив з Міжнародним валютним фондом підвищення ціни на газ. Мова йде про збільшення вартості газу для населення – тобто для нас з вами – до рівня "імпортного паритету". Дозвольте мені дуже просто і доступно прямо зараз пояснити вам, що значить це "підвищення ціни до імпортного паритету". Зараз ми платимо за газ за 6,96 грн за кубометр. А "імпортний паритет", тобто вартість закупівлі газу за кордоном, сьогодні досягає 11 грн за кубометр – на 58% більше!", - сказав парламентарій.

Причому, за його словами, і це не межа, адже ціна імпорту прив'язана до курсу гривні, яка постійно дешевшає. Крім того, окрему додаткову націнку складуть податки і вартість транспортування, що також збільшить ціну енергоносія.

"В результаті, після виконання вимог МВФ газ для населення подорожчає удвічі! Іншими словами – ми тепер будемо платити вдвічі більше, так як нам будуть продавати наш власний, видобутий в Україні газ за ціною імпортного! Так-так, наш власний, адже зараз в Україні видобувається 20,4 млрд кубометрів газу в рік. При цьому всі ми, разом з бюджетними організаціями, споживаємо всього 15,4 млрд кубометрів", – зазначив він.

На думку політика, реальна собівартість газу, який видобувається в Україні, значно нижче, а кінцеву ціну для споживача "накручують" газовидобувні компанії і "Нафтогаз".

"Навіть зараз "Нафтогаз" купує газ у видобувних компаній за 4,94 грн за куб. м, накручуючи по 2 грн на кожному кубометрі. Але ж і газодобувачі підвищують ціну, а реальна собівартість видобутку газу значно нижча. Ці паразити просто наживаються на надра, які, за Конституцією, належать народу!", – нагадав парламентарій.

Він пояснив, що замість підвищення ціни на газ для населення, її можна без праці знизити.

"Повернувши надра у державну власність, прибравши корупційну прокладку – "Нафтогаз" – і пославши подалі МВФ з його абсурдними вимогами, легко можна знизити вартість газу в кілька разів. Просто нинішня влада в цьому не зацікавлена. Але ці кроки чітко прописані в програмі партії "За життя". І після виборів ми відразу ж займемося їх реалізацією, знизивши ціну на газ протягом максимум трьох місяців!", – підсумував Рабінович.