ua en ru

Р.Караджич прийде на судові слухання у своїй справі 3 листопада 2009 р.

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджіч, що декілька днів підряд бойкотував слухання у своїй справі в Міжнародному трибуналі по колишній Югославії (МТКЮ) в Гаазі, прийде на судові слухання 3 листопада ц.р. Про це повідомив один з юридичних консультантів колишнього боснійського лідера Мазко Сладожевіч, передає Associated Press. За його словами, Р.Караджич має намір з'явитися на слуханні, "щоб допомогти знайти рішення" і зрушити справу з мертвої точки.

Р.Караджич кілька разів підряд бойкотував початок судового процесу у своїй справі, при цьому 26 жовтня ц.р. процес вже намагалися почати без підсудного, проте вирішили відкласти. Р.Караджича попередили, що головуючий в трибуналі суддя у разі продовження бойкоту може відмовити йому в праві на самозахист.

Раніше, в жовтні ц.р. колишній лідер боснійських сербів оголосив про свій намір бойкотувати початок судового процесу, оскільки вважає, що йому дали дуже мало часу на підготовку до захисту, який він має намір здійснювати самостійно. Зокрема, він попросив відстрочення в 10 місяців.

Обвинувальний висновок, висунутий проти 64-річного Р.Караджича, складає 938 тис. сторінок. У нього включені звинувачення в більше 10 злочинах, включаючи два акти, поки що класифікуються як геноцид. Головний обвинувач процесу Серж Браммерц вважає, що судовий процес може затягнутися до 2013 р.

Колишній лідер боснійських сербів Р.Караджич був арештований в липні 2008 р. Він звинувачується у військових злочинах під час боснійської війни 1992-1995 рр. Р.Караджич знаходився в розшуку з 1997 р. Раніше Міжнародний трибунал по колишній Югославії остаточно відмовив йому в імунітеті від судового переслідування. Р.Караджич вимагав надати йому імунітет на підставі нібито укладеної в 1996 р. операції з тим, що був тоді спецпредставником президента США на Балканах Річардом Холбруком. Відповідно до угоди, він отримував імунітет від судового переслідування в обмін на свій відхід у відставку і повну відмову від політичної діяльності. Проте суд порахував наявність даної операції недоведеною і заявив, що навіть якщо б вона існувала, то він не міг би керуватися її умовами. Р.Холбрук же неодноразово заперечував укладення такої оборудки з Р.Караджичем.