ua en ru

Р.Караджич надіслав лист до РБ ООН з вимогою звільнити його від судового переслідування.

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич надіслав лист до Ради Безпеки ООН з вимогою надати йому імунітет від судового переслідування, котрий він отримав у результаті угоди, заключної у 1996 р. із тодішнім спецпредставником Президента США на Балканах Річардом Холбруком. Р.Караджіч наполягає, що відповідно до угоди він отримав імунітет від судового переслідування в обмін на свою відставку і повну відмову від політичної діяльності, передає Associated Press.
Раніше Міжнародний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) зважив, що наявність даної операці є недоведена і заявив, що навіть якщо б вона існувала, то суд не міг би керуватися її умовами. Р.Холбрук неодноразово заперечував укладення такої угоди з Р.Караджичем.
Судовий процес у справі колишнього сербського лідера призначено на 26 жовтня ц.р. Обвинувальний вирок, висунутий проти 64-річного Р.Караджича, складає 938 тис. сторінок. У нього включені звинувачення більш ніж в 10 злочинах, включаючи два акти, які наразі класифікуються як геноцид. Головний обвинувач процесу Серж Браммерц вважає, що судовий процес може затягнутися до 2013 р.