ua en ru

Путін: Участь України в інтеграційних процесах в рамках СНД позитивно вплинуло б на її економіку

Участь України в інтеграційних процесах на просторі СНД позитивно вплинула б на економіку країни, а також на інтеграційні процеси в цілому. Таку думку висловив сьогодні Президент Росії Володимир Путін в ході свого виступу на нараді послів і постійних представників РФ в Міністерстві закордонних справ Росії. Він зазначив, що поглиблення інтеграційних процесів на просторі СНД - "це серцевина зовнішньої політики Росії", а рушійними силами інтеграції є Росія, Білорусь і Казахстан, що сформували Митний союз (МС) і приступили до роботи в форматі Єдиного економічного простору.

Путін додав, що загальний ринок країн ТЗ становить 165-170 млн споживачів. "Дуже шкода, що поза рамок цього процесу залишається братська Україна. За найбільш об'єктивними експертними оцінками, її приєднання до цього інтеграційного об'єднання дало б і Україні, і всьому процесу додаткової динаміки. Це було б дуже позитивно з економічної і соціальної точок зору", - сказав Президент. Він додав, що "разом з Україною загальний ринок склав би близько 210-220 млн споживачів, синергія була б колосальною".

У той же час Путін підкреслив, що питання про шляхи інтеграції та участі України в інтеграційних процесах "є суверенним вибором українського народу і держави". "Ми будемо ставитися до цього вибору з повагою, будемо шукати будь-які форми співробітництва, які підходять для того, щоб ця співпраця активно розвивалася", - запевнив Президент РФ.

Відзначимо, в травні ц.р. Президент України заявив, що Україна буде шукати модель співпраці з Митним союзом. У той же час, за його словами, Україна поки не бачить підстав для інтеграції в Євразійське економічне співтовариство.