ua en ru

Путін визнав, що допоміг Януковичу виїхати в Росію

Президент Росії Володимир Путін визнав, що російська сторона надала допомогу екс-президенту України Віктору Януковичу у виїзді на територію РФ.

Президент Росії Володимир Путін визнав, що російська сторона надала допомогу екс-президенту України Віктору Януковичу у виїзді на територію РФ. Про це Путін заявив на сесії дискусійного клубу "Валдай".

Путін розповів, що після підписання угоди з представниками опозиції 21 лютого він поговорив по телефону з президентом США Бараком Обамою. "Ми обговорили ці питання. Сказали про те, як будемо сприяти виконанню цих домовленостей. Росія взяла на себе певні зобов'язання. Я почув, що мій американський колега готовий взяти на себе певні зобов'язання", - повідомив Путін.

Увечері, за словами Путіна, йому зателефонував Янукович і сказав, що ситуація стабілізувалася. "Сказав, що їде до Харкова. Я відповів, що сумніваюся, що все буде добре. Але це його справа", - розповів Путін.

Президент зазначив, що особливо вказав Януковичу на те, що не можна виводити сили правопорядку з Києва. "Але він поїхав і дав команду", - заявив Президент Росії.

"Як тільки Янукович поїхав, тут же стався збройний захоплення", - згадує Путін.

Пізніше, за словами Путіна, Янукович знову подзвонив і попросив про зустріч. "Я запропонував Ростов. З'ясувалося, що і в Ростов він не може", - розповів російський лідер.

"Не буду приховувати, ми допомогли йому перебратися в Крим", - визнав Путін. "До Києва повертатися йому було бесмыссленно. Всі забули про будь-які домовленості. Він попрохав вивести його в Росію. Що ми і зробили", - розповів Президент.

Раніше Янукович на прес-конференції в Ростові-на-Дону заявляв, що перебратися в Росію йому допомогли якісь патріоти. "У Росію я потрапив завдяки патріотично налаштованих офіцерів, які виконали свій обов'язок і допомогли мені зберегти життя", - розповідав він.

Нагадаємо, 28 лютого ГПУ розпочала процедуру екстрадиції Віктора Януковича. 11 квітня генпрокурор РФВиктор Чайка заявив, що не бачить підстав для екстрадиції Януковича в Україну, оскільки той, на думку російської сторони, є Президентом.