ua en ru

Путін: Іранська проблема повинна бути вирішена мирним шляхом, з урахуванням права Ірану на "мирний атом"

Президент РФ Володимир Путін вважає, що іранська проблема повинні бути вирішена мирним шляхом, але з урахуванням права Тегерана на мирне використання атомної енергії. Таку думку він висловив в бесіді з журналістами. "Іранська проблем повинна бути і може бути вирішена мирними засобами шляхом переговорного процесу, на підставі права Ірану на мирне використання атомної енергії при гарантії для світової спільноти, що реалізація програми не призведе до виникнення ядерної зброї в країні і не буде сприяти поширенню зброї масового знищення в світі", - сказав глава російської держави.

Коментуючи висловлювання керівництва Ірану про намір стерти з лиця землі Державу Ізраїль, Путін підкреслив, що якщо одна країна заявляє про необхідність знищення іншої, такий підхід є абсолютно неприйнятним для Росії. "Це наша принципова позиція, ми повинні прагнути до зміцнення основ міжнародного права і керуватися цими нормами. Все інше ми повинні вичистити з теорії та практики міжнародних відносин", - заявив Президент РФ.

Нагадаємо, США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран в спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що ядерна програма носить виключно мирний характер і спрямована на забезпечення країни електроенергією.

В кінці січня 2012 р. голови зовнішньополітичних відомств держав - членів Євросоюзу схвалили нафтове ембарго відносно Ірану. Відповідно до нових санкцій, держави - члени ЄС припинять укладати нові контракти на постачання нафти з Ірану, проте діючі контракти виконуватимуться до середини 2012 р.