ua en ru

Путін у 2015 році погрожував Порошенку "розчавити" українське військо, - Олланд

Путін у 2015 році погрожував Порошенку "розчавити" українське військо, - Олланд Фото: Володимир Путін (kremlin.ru)

За словами екс-президента Франції, наміри Путіна були очевидні

Президент Російської Федерації Володимир Путін під час переговорів у Мінську 11 і 12 лютого 2015 року з Ангелою Меркель, Франсуа Олландом і Петром Порошенком погрожував президенту України розчавити українське військо. Про це екс-президент Франції Франсуа Олланд написав у своїх мемуарах, передає "Тиждень".

"Порошенко з Путіним постійно підвищували голос один на одного. Російський президент був так рознервувався, що став погрожувати остаточно "розчавити" військо свого візаві. Це виказало, що російські війська на Сході України є. Путін спохопився та взяв себе в руки", - цитує видання Олланда.

За його словами, наміри Путіна були очевидні.

"Він хотів зберегти свій вплив на російськомовні регіони та максимально послабити проєвропейську владу в Києві. Після провалу режиму припинення вогню, бої між українським військом та парамілітарними сепаратистськими загонами зайнялися з новою силою", - повідомив Олланд.

Він переконаний, що російська сторана навмисне тягнула час, а західні переговірники сподівалися знайти компроміс та зупинити стрілянину.

"Я швидко зрозумів, що Путін хоче виграти час і відтермінувати припинення вогню на якомога пізніший час, щоб дати змогу сепаратистам оточити українську армію та завоювати додаткові позиції", - пише Олланд.

Щодо Ангели Меркель колишній лідер Франції зазначає, що канцлер Німеччини не боялася Путіна, була дуже серйозною та пильною.

Путін у 2015 році погрожував Порошенку "розчавити" українське військо, - Олланд

Фото: мемуари Олланда (france3/twitter.com)

Нагадаємо, як повідомляло РБК-Україна, президент Сполучених Штатів Америки (США) Дональд Трамп розповів, що порушив питання Криму під час липневої зустрічі з Путіним в Гельсінкі.