ua en ru

Прямі іноземні інвестиції до України в 2010 р. складуть близько 2 млрд дол., - експерт.

Прямі іноземні інвестиції до України в 2010 р. складуть близько 2 млрд дол. Такий прогноз дав в ході прес-конференції голова правління Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу "Нова формація" В'ячеслав Кредісов, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами В.Кредісова, приріст загального обсягу іноземних інвестицій в економіку в 2009 р. склав 4,4 млрд. дол., тоді як в 2008 р. - 8 млрд дол. Таким чином, обсяг іноземних інвестицій скоротився торік в 2 рази.

"Рішення ЄБРР надати кредит у розмірі 100 млн євро позитивно вплине на інвестиційну привабливість країни. Також хороший фон дає підвищення кредитних рейтингів міжнародними кредитними агентствами. Проте успіх іноземних інвестицій залежить від дій нового уряду", - відзначив експерт

Президент центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що обсяги іноземних інвестицій в реальну економіку за попередні роки майже не змінилися і складають близько 2 млрд дол. на рік.

За його словами, в 2004 р. було інвестовано до України 2 млрд дол., в 2005 г.- 7,5 млрд дол., проте з них майже 5 млрд дол. - продаж "Криворіжсталі", в 2007-2008 рр. було інвестовано близько 8 млрд дол., проте з них 5-6 млрд дол. спрямовані в банківський сектор, не пов'язаний з реальним сектором економіки. За словами В.Ланового, велика частина цих коштів була вивезена в 2008-2009 рр. в офшорні країни.

"Таким чином, основна частина інвестицій була направлена в спекулятивний капітал, а не у виробництво. Основна причина цього - стимулювання імпорту з боку уряду, в таких умовах іноземному інвесторові невигідно розвивати виробництво на території України", - відзначив В.Лановий.

За його даними, в січні обсяги іноземних інвестицій скоротився до 200 млн грн. У разі збереження січневих обсягів в 2010 р. прямі іноземні інвестиції складуть лише 2,5 млрд грн. Проте у разі поліпшення макроекономічних показників прямі іноземні інвестиції досягнуть 2 млрд дол. без урахування вливань спекулятивного капіталу, який буде, за словами В.Ланового, мінімальним.