ua en ru

Процес повернення боргу кредиторам банків РФ, Казахстану і України, що пережили дефолт, є досить затяжним, - S&P.

На думку Служби кредитних рейтингів Standard & Poor's, не дивлячись на історично низький рівень повернення боргу кредиторам банків Казахстану, Росії і України (КРУ), що опинилися в дефолті, ситуація може покращитись внаслідок підтримки держави, повідомляє прес-служба агентства.

«Ми вважаємо, що повернення боргу може бути обмеженим і непередбачуваним - в значній мірі увнаслідок обмеженості банківського нагляду, виборчого характеру законодавства про банкрутство, а також проблем, пов'язаних з реструктуризацією банків КРУ, - зазначив кредитний аналітик Standard & Poor's Сергій Вороненко. - На наш погляд, ситуація ускладнюється проблемами у сфері менеджменту, що виявляється у виведенні активів напередодні дефолту (як це підтверджується нещодавніми прикладами). Все це разом з іншими чинниками впродовж низки років обмежувало рівень наших рейтингів, привласнених банкам КРУ».

«Ми чекаємо, що середній рівень повернення боргу банками КРУ, що допускають дефолт, за повний цикл рецесії буде нижче 40%, хоча від випадку до випадку цей показник може істотно варіюватися, - пояснила кредитний аналітик Standard & Poor's Катерина Трофімова. - Такий висновок доводиться робити, не дивлячись на деякий прогрес, особливо помітний в РФ, порівняно з минулим десятиліттям. У 2010-2011 рр. рівні повернення боргу можуть знизитися у зв'язку з ймовірним збереженням несприятливого економічного середовища в КРУ».

За інформацією агентства, державна підтримка і державне втручання в КРУ залежать від певних ринкових умов, а їх метою найчастіше є запобігання панічним настроям серед вкладників і інвесторів.