ua en ru

Протестувальники під Адміністрацією Президента вимагали відставки заступника голови АП

Під Адміністрацією Президента у середу, 19 листопада, група протестувальників вимагала відправити у відставку заступника глави АП Олексія Філатова, який відповідає в установі за судову реформу. Про це повідомив координатор акції, адвокат Дмитро Лошаков.

Він повідомив, що причиною таких вимог є поєднання Філатовим посади на держслужбі та представництва комерційних інтересів іноземної державної компанії - латвійської колекторської фірми Reverta. Лошаков також продемонстрував копію відповідної довіреності Reverta на ім'я Філатова, дія якої закінчується 31 грудня 2014 року.

Адвокат зазначив, що довіреність була видана в рамках судової тяжби Reverta і українського громадянина щодо кількох комерційних будівель в центрі Києва, які латвійський колектор намагається забрати в рахунок погашення оспорених кредитних зобов'язань. "За нашою інформацією, на суддів чиниться тиск, у тому числі і Філатовим. При цьому він може користуватися своїм постом в Адміністрації в якості куратора судової реформи і впливати на судовий процес", - сказав Лошаков.

"Це повторення історії Андрія Портнова, який також відповідав за судову реформу при Вікторі Януковичу. Однак то було при злочинному режимі. Тепер у нас нібито демократична влада, але методи роботи чиновників АП із судами - ще жорсткіші, ніж під час Портнова", - додав він.

За словами адвоката, на мітинг прийшли небайдужі громадяни, які обурені таким потенційно корупційним сумісництвом заступника глави АП, а також тиском на суди. Оскільки, за його словами, ситуація навколо позову Reverta до українського громадянина є лише одним з багатьох випадків, відомих юридичній спільноті. Зокрема, протестуючі під Адміністрацією Президента тримали плакати "Геть іноземних агентів із Адміністрації!", "Олексій Філатов! Припини тиск на суд!", "Олексій Філатов сьогодні ти на суд - а завтра міністр юстиції!?", "Олексій Філатов - гірше ніж Портнов!", "Суди плачуть! Олексій Філатов, іди геть!", "Філатова - під люстрацію!", "Геть корумпованих чиновників із Адміністрації!".

З Адміністрації Президента до мітингувальників ніхто не вийшов. Через громадську приймальню Петру Порошенку було передано звернення мітингувальників з вимогою провести перевірку дій чиновників АП, зокрема, Філатова. Протестувальники також повідомили, що мають намір звернутися з відповідними вимогами до Генеральної прокуратури та Служби безпеки України та ініціювати перевірку відповідності діяльності чиновника і фактів чинення тиску на суди, зокрема, Вищий господарський суд України.

Протестувальники під Адміністрацією Президента вимагали відставки заступника голови АП

Протестувальники під Адміністрацією Президента вимагали відставки заступника голови АП

Протестувальники під Адміністрацією Президента вимагали відставки заступника голови АП