ua en ru

ПРООН закупила препарат для боротьби з гепатитом вдвічі дорожче, ніж українське ДП, - "Медконтроль"

ПРООН закупила препарат для боротьби з гепатитом вдвічі дорожче, ніж українське ДП, - "Медконтроль" ПРООН закупила препарат "Софосбувир"

Державне підприємство (ДП) "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського" зміг закупити ліки від гепатиту "Софосбувір" в два рази дешевше, ніж ПРООН, що є однією з міжнародних організацій – посередників, що закуповують ліки для Укр

Державне підприємство (ДП) "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського" зміг закупити ліки від гепатиту "Софосбувір" в два рази дешевше, ніж ПРООН, що є однією з міжнародних організацій – посередників, що закуповують ліки для України за рахунок держбюджету. Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації "Медичний контроль".

"ПРООН нещодавно була змушена закупити "Софосбувір" для МОЗ за ціною 434 грн без ПДВ, а Інститут імені Громашевського купив його за 223 грн з ПДВ. Неважко помітити, що інституту таблетка "Софосбувіра" коштувала вдвічі дешевше. І справа тут зовсім не в обсязі закупівлі: ПРООН закуповувала в шість разів більше", - йдеться в повідомленні "Медичного контролю".

В організації зазначили, що причина такої суттєвої різниці в цінах на одні і ті ж ліки - специфіка механізму міжнародних закупівель ліків, який не усуває корупцію на етапі формування номенклатури закупівель.

"Цей випадок - яскрава ілюстрація того, чому міжнародні закупівлі не мають стосунку до боротьби з корупцією: у противному випадку нам довелося б звинуватити ПРООН в отриманні відкату, чого, звісно, бути не може. Реальна корупція в охороні здоров'я присутня не на етапі проведення торгів, а на етапі створення монополії в номенклатурі закупівель. Після досягнення монополії вже неважливо, хто закуповує - ПРООН чи МОЗ, закупнику доведеться піти на будь-які умови монополіста і на будь-яку, взяту зі стелі, ціну", - підкреслюють в "Медконтролі".

Відзначимо, як раніше повідомляли в "Медконтролі", організація ЮНІСЕФ купила базовий препарат від ВІЛ/СНІДу "Алувіа" на 3 млн дол. дорожче, ніж МОЗ в 2014 році.