ua en ru

Промислове виробництво буде плавно відновлюватися протягом року, - експерт

Відновлення нафтоперероблення та випуску автомобілів допоможе знизити темпи падіння індексу промислового виробництва. Додаткову підтримку також може надати і пожвавлення попиту на зовнішніх ринках. Таку думку висловив Ігор Путілін, керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії "АРТ Капітал", коментуючи оприлюднені Держстатом дані про динаміку індексу промислового виробництва.

У той же час експерт зазначив, що спад виявився менш відчутним. За підсумками квітня він знизився в річному численні на 2,2%, у той час як у березні цей показник становив "мінус" 5,2%. Основними причинами спаду залишається скорочення видобутку вугілля (7,4%), нафтопереробки (13,6%), хімічної промисловості (12%), машинобудуванні (9%) і металургії (5%). У той же час спостерігалося зростання в харчовій промисловості (1,6%).

"Темпи падіння індексу промислового виробництва стабілізувалися, і до кінця року будуть тільки зменшуватися. Про це свідчить стабілізація в металургійній галузі. Скорочуються темпи падіння в нафтопереробці. З найбільш вагомих секторів ІПП невизначеність зберігається лише в машинобудуванні. Тут головні чинники - проблеми з експортом українських залізничних вагонів, а також зниження виробництва автомобілів", - зазначає Путілін.

Нагадаємо, що державна програма стимулювання економіки на 2013-2014 роки передбачає відновлення нафтопереробки на українських НПЗ. У квітні набули чинності тимчасові мита на автомобілі імпортного виробництва, що має стимулювати відновлення автопрому. На думку більшості експертів, ці заходи матимуть позитивний вплив на українську промисловість і зростання економіки в цілому.

На думку аналітиків компанії КІНТО, металургійні підприємства також не притягнуть значних втрат у поточному році, незважаючи на зниження цін і скорочення попиту. Хоча прибутки і дивіденди по галузі будуть нижче. "Збитки металургійних підприємств з високою ймовірність виявляться меншими, ніж торік за рахунок здешевлення сировини і зниження споживання природного газу метпідприємствами", - йдеться в аналітичному огляді КІНТО.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що уряд докладе максимум зусиль, щоб ВВП України в поточному році збільшився на 3%.