ua en ru

Прокуратура Швеції почала розслідування повідомлень про скидання радіоактивних відходів РФ в Балтійське море в 90-ті роки.

Прокуратура Швеції почала офіційне розслідування повідомлень про скидання російських радіоактивних відходів в Балтійське море на початку 1990-х років. Прокурор Матс Пальм повідомив місцеве телебачення, що розслідування відкрите 4 лютого 2010 р. у відповідь на телевізійний репортаж про те, що російські військові в 1990-х скидали радіоактивні відходи і хімічну зброю в районі острова Готланд в шведській економічній зоні, передає Associated Press.

У передачі шведської телекомпанії SVT стверджувалося, що на початку 1990-х років в Балтійському морі були затоплені радіоактивні відходи і хімічні боєприпаси, таємно вивезені з колишньої радянської військово-морської бази Кароста в Латвії. Журналісти посилаються на джерела серед колишніх співробітників спецслужб і секретні звіти шведських військових.

За даними шведського телебачення, уряд соціал-демократів, який прийшов до влади в 1994 р., дізнався про затоплення токсичних відходів в Балтійському морі, проте вважав за краще не піднімати шум. Діючий уряд Швеції стверджує, що нічого не знав про скидання російських радіоактивних відходів.

Прем'єр-міністр Швеції Фредрік Рейнфельдт переадресував всі питання колишньому уряду, попросивши у попередників пояснень. Міністр закордонних справ Карл Більдт, який очолював кабінет міністрів в 1991-1994 рр., заявив: "З якихось причин колишній уряд, отримавши інформацію про скидання, вирішив не робити ніяких дій".