ua en ru

Прокуратура направила до суду Харкова справу про теракт у пабі "Стіна"

Прокуратура направила до суду Харкова справу про теракт у пабі "Стіна" Фото: вибух у харківському пабі стався 9 червня минулого року

В організації вибуху підозрюється 48-річна українка

Прокуратурою Харківської області затверджено та направлено в Київський районний суд Харкова обвинувальний акт стосовно організатора вибуху в пабі "Стіна" в листопаді 2014 року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби облпрокуратури.

Як розповів прокурор області Юрій Данильченко, у вчиненні дій, спрямованих на зміну меж території України, диверсії, вчиненні терористичного акту, керівництво терористичною групою, придбання і зберігання зброї і боєприпасів (ч. 1 ст. 110; ч. 2 ст. 28; ст. 113; ч. 5 ст. 27; ч. 2 ст. 258; ч. 1 ст. 258-3; ч. 2 ст. 28; ч. 1 ст. 32; ч. 1 ст. 263 КК України) підозрюється 48-річна громадянка України Марина Ковтун.

Досудовим слідством встановлено, що з жовтня 2014 р. Ковтун є членом терористичної організації "Харківські партизани", в якій вона очолювала одну з угруповань.

"З весни 2014 р. М. Ковтун взяла участь у проросійських мітингах. У липні пройшла агітаційну підготовку на території РФ. У серпні в складі групи харків'ян вона вчилася вогневої, тактичної та медичної підготовки, а також мінно-підривній справі", - сказано в повідомленні.

Як наголошується, в кінці жовтня жінка взяла на зберігання цілий арсенал зброї та боєприпасів (гранати, детонатори, протипіхотні міни, розтяжки для хв, автомати, підствольний гранатомет та ін). Все це зберігалося в одному з гаражів в районі Павлового поля в Харкові.

"Слідчими СБУ зібрано достатньо матеріалів, щоб довести провину громадянки Ковтун. Слідство впевнене, що саме вона привезла міну до пабу "Стіна", активувала її і передала виконавцю. Крім М. Ковтун про підозру оголошено ще 20 членів організації "Харківські партизани",- зазначив Данильченко.

Наразі досудове розслідування триває.

Нагадаємо, вибух у харківському пабі "Стіна" стався в ніч на 10 листопада 2014 р. В результаті вибуху постраждали щонайменше 13 осіб.

17 листопада 2014 р. СБУ затримала диверсійну групу, причетну до вибуху в харківському пабі "Стіна".