ua en ru

Прокуратура направила до суду справу обвинувачених у масовому отруєнні алкоголем

Прокуратура направила до суду справу обвинувачених у масовому отруєнні алкоголем Фото: сурогат (pixabay.com/kazan.vperemen.com)

Злочинне угруповання виготовляла та продавала небезпечний сурогат, яким смертельно отруїлися 48 осіб

Прокуратура Харківської області передала в суд справу організованого злочинного угруповання, що займалася виготовленням і збутом сурогатного алкоголю, яким насмерть отруїлися 48 осіб. Про це повідомляє пресс-служба обласної прокуратури.

В суд передано обвинувальний акт стосовно організатора та ще двох членів угруповання, яке займалося незаконним виробництвом алкогольно сурогату з метанолу і його збутом.

В. про. начальника відділу прокуратури області Олександр Цимбалистенко заявив, що всім трьом членам групи інкримінується незаконне виготовлення алкогольних напоїв, що призвело до отруєння і загибелі людей, вчинене організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 204 КК України).

Крім того, організатор угруповання підозрюється ще і в незаконному заволодінні паспортом (ч. 3 ст. 357 КК України), підробці документа та його використання (ч. 1, 4 ст. 358 КК України).

Також одного з членів групи звинувачують у підробці акцизних марок (ч. 1 ст. 199 КК України).

Досудове розслідування встановило, що в минулому році 27-річний харків'янин організував групу, яка займалася незаконним виготовленням та збутом спиртних напоїв. У спільники він взяв двох своїх знайомих - 31 та 45 років.

Підпільний цех з виготовлення небезпечного сурогату облаштували в гаражах, орендованих за підробленими документами. Метиловий спирт закуповували в сусідній області, розводили його водою і домішками коньячної есенції. Розливали отриману рідину в полімерні 5-літрові ємності і 10-літрові тетрапаки.

Сурогат реалізовували як безпосередньо оптовим клієнтам, так і через кур'єрські служби доставки вантажів по всій території України. Покупців знаходили через Інтернет і особисті знайомства. Організатор угруповання продавав спиртне під чужим прізвищем, використовуючи підроблений документ. Він обманом заволодів чужим паспортом і вклеїв у нього своє фото.

Зловмисників затримали у вересні 2016 року, зараз всі вони перебувають під вартою. Їм загрожує покарання строком на 10 років позбавлення волі.

Окремими виробництвами в суд передано справи посередників і безпосередніх продавців цього сурогату. За висновком судово-медичної експертизи в результаті отруєння метанолом загинули 48 чоловік.

Нагадаємо, в минулому році в кількох регіонах України сурогатним алкоголем отруїлися 73 людини.