ua en ru

Виробники добрив у Росії збережуть нинішній рівень цін до кінця року, виключивши сезонні коливання.

Члени Російської асоціації виробників добрив (РАПУ) домовилися достроково задекларувати максимальний рівень цін на мінеральні добрива для вітчизняних сільгоспвиробників на друге півріччя 2010 р. Ціни ухвалено зберегти на рівні першої половини р. При цьому відпускні ціни заводів можуть бути нижче, але не мають перевищувати задекларований рівень. Про це пишуть в РБК Daily.
Як відзначають в РОПУ, дострокове декларування рівня цін дасть змогу уникнути сезонних цінових коливань, що сприятиме російським аграріям планувати закупівлю добрив, зокрема для накопичення під урожай наступного року. Рівномірне протягом року придбання міндобрив дозволить зменшити піковий попит у період підготовки та проведення сезонних польових робіт.
Нагадаємо, що в середині березня цього року голова уряду Росії Володимир Путін доручив своєму заступникові Віктору Зубкову звернути увагу на підвищення цін на кілька видів мінеральних добрив в окремих регіонах, а також поліпшити моніторинг цін. На подальших нарадах з виробниками добрив Віктор Зубков запропонував зменшити ціни на 5-10%. Втім, самі виробники завжди підкреслювали, що фактичні відпускні ціни заводів і без того нижче декларованих максимальних рівнів.
Але уряд обговорював і можливість запровадження експортних мит на окремі види добрив, зокрема калійні. Самі виробники калійних добрив Росії минулого місяця оголосили про зниження максимальних цін для сільгоспвиробників: "Сильвініт" - на 6%, а "Уралкалій" - на 7%.