ua en ru

Профільний комітет ВР пропонує запровадити в Україні систему підготовки фахівців за програмами бакалавра, магістра та доктора філософії.

Парламентський комітет із питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект закону про вищу освіту (нова редакція), зареєстрованого під № 6194. Про це повідомляє інформаційне управління ВР.

У ході засідання комітету зазначалося, що проектом закону пропонується внести зміни до структури вищої освіти. Зокрема, вилучити освітні рівні вищої освіти: неповна вища освіта, базова вища освіта, повна вища освіта. Пропонується запровадити ступеневу освіту, що узгоджується з європейським форматом: трициклову систему підготовки фахівців із вищою освітою за освітньо-професійними програмами бакалавра, магістра та освітньо-науковою програмою доктора філософії.

Нова редакція закону "Про вищу освіту" передбачає визначення структури вищих навчальних закладів і формулювання вимоги до вищих навчальних закладів щодо кількості студентів денної форми навчання, галузей освіти та наукових спеціальностей.

Законопроект передбачає суттєве розширення прав щодо реалізації автономії та академічних свобод для національних вищих навчальних закладів, а також надання статусу дослідницького університету окремим провідним національним вищим навчальним закладам та додаткові права за окремими напрямами їх діяльності.

Згідно із документом, пропонується встановити низку нових норм фінансової діяльності вищих навчальних закладів, зокрема право відкривати рахунки, в тому числі депозитні, користуватися банківськими кредитами, незастосування тендерних процедур, встановлення плати за навчання.

Голова комітету Володимир Полохало зазначив, що "цей законопроект розроблявся на виконання рішення Комітету з питань науки і освіти від 17 вересня 2008 р. за участю провідних вищих навчальних закладів України, а також пройшов широке громадське обговорення".