ua en ru

Комітет ВР рекомендує запровадити персональні нагрудні знаки для працівників МВС

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує народним депутатам прийняти за основу законопроект №3048 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях)".

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує народним депутатам прийняти за основу законопроект №3048 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях)". Про це повідомила прес-служба Верховної Ради України.

Законопроект пропонує запровадити персональні нагрудні знаки, які мають розміщуватися на форменому одязі кожного працівника органів внутрішніх справ, що надаватиме можливість у разі необхідності їх ідентифікувати.

Проектом також пропонується встановити адміністративну відповідальність за відсутність такого нагрудного знаку, його пошкодження чи приховування, інший, у будь-який спосіб перешкоджання ідентифікації цієї категорії осіб.

Крім того, документ передбачає, що "спеціальні підрозділи міліції не можуть брати участь у забезпеченні громадського порядку та громадської безпеки під час проведення зборів, мітингів, вуличних походів, демонстрацій та інших мирних зібрань". Відповідні зміни пропонується внести до закону "Про міліцію".

Змінами до закону "Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України" також передбачається законодавчо позбавити такої можливості й внутрішні війська МВС України.

Згідно із проектом, Кабінет міністрів у місячний строк з дня набрання чинності цим законом має затвердити зразок нагрудного знаку (жетона) працівника органу внутрішніх справ рядового і начальницького складу із зазначенням прізвища, імені, по-батькові, спеціального звання та органу, в якому він працює.

"Під час обговорення члени комітету зазначали, що прийняття закону стимулюватиме працівників органів внутрішніх справ у своїй діяльності керуватися лише законодавством України, через призму дотримання прав і свобод людини і громадянина закріплених у Конституції та чинному законодавстві", - йдеться у повідомленні.