ua en ru

Профільний комітет рекомендую ВР посилити відповідальність за незаконне вилучення майна чи документів

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №2581а "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за окремі злочини проти власності та недоторканності людини".

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №2581а "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за окремі злочини проти власності та недоторканності людини". Про це повідомила прес-служба Верховної Ради.

Законопроект пропонує встановити кримінальну відповідальність за незаконне проведення освідування особи та незаконне вилучення (виїмку) у особи майна чи документів.

Так, пропонується внести зміни до статті 162 Кримінального кодексу, згідно з якими "незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, незаконне виселення чи інші дії, що порушують недоторканність житла громадян, а так само незаконне проведення обшуку, огляду чи освідування особи, незаконне вилучення (виїмка) у особи майна чи документів, караються штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн - 1,7 тис. грн) або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Ті самі дії, вчинені службовою особою або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування караються позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Проектом також передбачається дати визначення понять "житло", "приміщення", "сховище" та "володіння особи". При цьому визначення "житла" пропонується окремо для цілей статті 162 Кримінального кодексу (примітка до цієї статті у редакції проекту) і окремо - для статей 186, 187 та 357 Кримінального кодексу (пункти 5-8 примітки до статті 185 у редакції проекту).

Також законопроект пропонує віднести до кваліфікованого складу злочину, передбаченого частиною другою статті 357 Кримінального кодексу, викрадення офіційних документів, штампів, печаток, поєднане з проникненням у житло, будь-яке приміщення, сховище чи володіння фізичної чи юридичної особи тощо.

"Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме вдосконаленню механізму правового регулювання кримінальної відповідальності за окремі злочини проти власності та недоторканності людини", - йдеться у повідомленні.