ua en ru

Профільний комітет рекомендував Раді спрямувати 60% надходжень від ПДВ з постачання ліків на лікування рідкісних захворювань

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я підтримав законопроект №4623 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування доходів від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення)".

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я підтримав законопроект №4623 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування доходів від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення)". Про це повідомило інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Як зазначається, законопроект розроблено з метою визначення додаткових джерел фінансування заходів з профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань, відшкодування (реімбурсації) вартості амбулаторного споживання лікарських засобів, а також діяльності, пов‘язаної з трансплантацією кісткового мозку.

Документом пропонується спрямувати 60% надходжень до державного бюджету України від податку на додану вартість (ПДВ) з операцій постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення на фінансування: профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань; відшкодування (реімбурсації) вартості амбулаторного споживання лікарських засобів; діяльності, пов'язаної з трансплантацією кісткового мозку.

Як зазначили члени комітету, усі роки незалежності галузь фінансувалася на рівні 3% ВВП замість рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров‘я 5%.

Нагадаємо, 25 квітня 2014 р. виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1213-VII "Про внесення змін в основи законодавства України про охорону здоров'я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань". Закон містить визначення поняття "рідкісне (орфанне) захворювання" і ряд правових положень, спрямованих на забезпечення профілактики цих захворювань і забезпечення повноцінної реалізації права осіб, які страждають них, на відповідну медичну допомогу.

Крім того, 1 вересня 2014 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1637-VII "Про лікарські засоби" щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних і важких хвороб".