ua en ru

Прив'язка курсу швейцарського франка до євро може призвести до валютних війн, - експерти

Після того як усі м'які спроби зупинити зміцнення франка провалилися, Національний банк Швейцарії (SNB) пішов на крайні заходи. SNB встановив мінімальний курс франка на рівні 1,2 по відношенню до євро, вперше більш ніж за 30 років прив'язавши його до валюти іншої країни. Щоб підтримувати цю планку, центробанк готовий скуповувати євро в необмежених кількостях, пише РБКdaily.

"Національний банк Швейцарії, таким чином, націлений на істотне та стійке ослаблення франка", - наголошується в повідомленні SNB. Банк нагадав про ризик, який несе зміцнення валюти для економіки країни. Після цієї заяви швейцарська валюта подешевшала до євро на 9,5%, до позначки 1,2158 франка, що стало найбільш різким стрибком її з моменту появи євро в 1999 році. Проти долара франк подешевшав на 7,8%.

"Встановити пару євро/франк на позначці 1,2 - це найпростіша частина справи. Утримати її там або значно вищою буде складно, якщо глобальні проблеми збережуться", - вважає валютний стратег HSBC Пол Маккелен. Минулий раз швейцарська влада прив'язували франк до дойчмарки на хвилі нафтової кризи в 1978 році. Тоді це дорого обійшлося SNB і розкрутило інфляцію в країні з 1 до 5% за рік.

Зміцнення франка було викликано тим, що на тлі волатильності на світових ринках інвестори поспішали перейти на інвестування в стабільні активи. Такими вони вважають золото, швейцарський франк та японську єну. При цьому владі країни не вигідне зміцнення національної валюти.

З початку року франк додав до євро 13%, практично досягнувши паритету з валютою єдиної Європи 9 серпня. За даними ОЕСР, за паритетом купівельної спроможності франк переоцінений до євро на 40,5%. З початку минулого місяця монетарна влада країни спробували зупинити зміцнення валюти м'якими заходами, знизивши короткострокові процентні ставки і збільшивши пропозицію франків у фінансовій системі. Однак ці кроки мали лише обмежений ефект, і після посилення страхів з приводу європейської боргової кризи інвестори знову стали виводити кошти в франк.

Своїми заявами SNB фактично почав пряму валютну інтервенцію, повернувшись до практики минулого року. Тоді банк активно скуповував долари, євро і фунти, намагаючись збити курс франка, однак припинив цю політику вже в липні. Вона призвела до збитків майже в 21 млрд дол. за підсумками 2010 року, так як вартість акумульованих резервів, номінована у франках, різко знизилася. За першу половину цього року SNB втратив ще близько 12 млрд дол., і нові інтервенції ризикують привести до збільшення цієї суми. Тільки за серпень обсяг міжнародних резервів SNB виріс з 182,1 до 253,4 млрд франків (299 млрд дол) за рахунок операцій "валютний своп".

"Загалом і в цілому SNB, на наш погляд, зробив найбільш перспективний крок, встановивши помірний кордон, щоб стабілізувати обмінний курс", - вважає економіст UniCredit Олександр Кох. На його думку, зараз у центробанку більше шансів на успіх, ніж при попередніх інтервенціях, оскільки низька інфляція дозволяє значно збільшити грошову пропозицію. Експерти вважають, що навіть якщо SNB і не зможе повністю зупинити відхід інвесторів в франк, то йому вдасться хоча б заспокоїти ринки. "Центральні банки не можуть дозволити фундаментальні економічні проблеми. Але якщо вони готові зробити все можливе, вони можуть впоратися з фінансовою панікою", - переконаний аналітик Berenberg Bank Хольгер Шмідінг.

Втім, своєї головної мети центробанк може і не досягти. "Рішення SNB ввести стелю для франка в 1,20 за євро - сміливий і неординарний крок, однак цей рівень все ще досить високий, а це означає, що економіка все ж постраждає", - вважає економіст Capital Economics Дженніфер Маккьюон. Вона прогнозує значне зниження швейцарського експорту. У SNB визнають, що 1,20 франка за євро - все ще високий курс, і не виключають, що «економічні перспективи і ризики дефляції» можуть зажадати "подальших заходів".

Інтервенція SNB на валютний ринок знову нагадала про ризик валютних війн. Зокрема, це може додати впевненості Банку Японії, який у серпні вже намагався послабити ієну інтервенцією. Бразилія, міністр фінансів якої Гвідо Манту в вересні 2010 року першим попередив про загрозу валютних війн, також може послабити реал. Проте пан Шмідінг вважає ситуацію з франком унікальною і не чекає від інших ЦБ таких рішучих кроків. У Capital Economics чекають ослаблення ієни до кінця року і вважають, що Банк Японії не піде на нові інтервенції.