ua en ru

Приплив валюти в Україну внаслідок купівлі ОВДП у перспективі може різко обвалити курс гривні, - експерт.

Приплив валюти в Україну внаслідок купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у перспективі може призвести до різкої девальвації гривні. Про це в ході прес-конференції в Києві заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Є побоювання, щодо того, що зараз досить активно до нас заходять інвестиції, в тому числі через скупку ОВДП. Однак, це спекулятивні гроші ... Великий приплив валюти, як ми бачимо, приводить до зміцнення курсу гривні до долара, однак, в перспективі це може мати зворотний ефект, адже, як правило, такі інвестори, точно так само швидко, виводять свої активи, що в підсумку може призвести до різкої девальвації гривні. Простими словами, вони почнуть виводити валюту, що послабить гривню ", - сказав він.

На думку експерта, необхідно, щоб уряд передбачив певні обмеження, в тому числі тимчасові, для таких інвесторів, які сьогодні скуповують активно ОВДП. Наприклад, ввести тимчасове обмеження, яке буде передбачати, що протягом року вони не мають права виводити свої активи.