ua en ru

В Україні приток прямих іноземних інвестицій у вересні 2009 р. дозволив вдвічі скоротити дефіцит платіжного балансу, - "Комерсант-Україна".

Нацбанк повідомив, що приток у вересні 835 млн дол. прямих іноземних інвестицій і невелике сальдо погашення зовнішніх кредитів і облігацій - 491 млн дол. - дозволили удвічі скоротити дефіцит платіжного балансу, повідомляє "Комерсант-Україна". При цьому банкам вдалося залучити короткострокові кредити на суму 469 млн дол.

Національний банк вчора повідомив, що рахунок поточних операцій у вересні несподівано став профіцитним - 97 млн дол., зменшивши дефіцит трьох кварталів до 1 млрд дол. Негативне сальдо балансу товарів і послуг України склало всього 13 млн дол. (у серпні і липні воно досягало 182-293 млн дол. відповідно) за рахунок рекордного зростання експорту товарів і послуг - до 5,08 млрд дол.

Збільшився у вересні і приток прямих іноземних інвестицій - до 835 млн дол., що стало найбільшим показником в липні-вересні. В результаті загальний приток інвестицій в III кварталі залишився на рівні II кварталу - 1,24 млрд дол. При цьому банки вперше за останні місяці зуміли забезпечити чисту притоку валюти у вигляді короткострокових кредитів - на 469 млн дол. Відтік наявної валюти з банківської системи посилився трохи - всього на 44 млн дол., до 897 млн дол. Це дозволило зменшити дефіцит зведеного балансу України у вересні удвічі порівняно з серпнем - до 1,35 млрд дол. Дефіцит був покритий скороченням резервів НБУ на 904 млн дол. і отриманням 461 млн дол. від Міжнародного валютного фонду.