ua en ru

Прибулі з країн СНД незабаром здаватимуть відбитки пальців і фотографуватимуться для працевлаштування в РФ.

"Іноземний громадянин, який прибуває до Росії у порядку, що не вимагає візи, має сфотографуватися та пройти дактилоскопічну експертизу для отримання дозволу на роботу", - йдеться у проекті закону, що готується до другого читання у Державній думі Росії 7 травня. Про це повідомляє BBC.

У російському парламенті говорять, що законопроект стосується передусім людей, які виконуватимуть хатню роботу - це няні, садівники, прибиральниці. Для того щоб отримати таку працю, іноземцям буде потрібен патент, який можна отримати у спеціалізованих державних органах міграції. Крім того, робітникові слід буде сплатити фіксований податок - тисячу російських рублів.

Депутати Державної думи зазначають, що подібні заходи не стосуватимуться іноземців, які їздитимуть до Росії займатися підприємницькою діяльністю.

Володимир Пелігін, депутат Державної думи Росії, каже: "Ми вважаємо запропоновані заходи доцільними, гуманними; вони захищають інтереси російського ринку праці і інтереси іноземних громадян, які приїжджають до нашої країни з метою заробітку". За його даними, щорічно до Росії приїжджає на заробітки понад три мільйони людей. Депутат вважає, що новий законопроект зменшить корупцію в трудовій міграції. "Якщо у людини є міграційна картка, патент і квитанція до патенту за сплату авансового платежу, то коли її зупинять на вулиці з метою перевірки документів і законності перебування в Росії, питання будуть вичерпані", - говорить В.Пелігін.

Як розповідають аналітики, останніми роками в Росії посилюються націоналістичні настрої, зокрема, збільшилася кількість злочинів на расовому грунті.

Раніше про свої наміри поступово запровадити процедуру взяття відбитків пальців для іноземців, які потребують візи до Європейського Союзу, заявляв Брюссель. Водночас, європейські комісари наголошували, що ця процедура розпочнеться з громадян Північної Африки і цього року її, радше за все, не буде запроваджено щодо України.

Київ тоді наголосив, що до відбитків пальців справа не дійде, бо Україна та Європейський Союз вестимуть переговори про безвізовий режим, а він не передбачає обов'язку надавати біометричні дані.