ua en ru

При перерахунку голосів з 29 ділянки 211 округу підтвердився факт, що бюлетені були упаковані з порушенням закону, - представник ОВК

При перерахунку голосів з 29 ділянки 211 округу підтвердився той факт, що бюлетені були упаковані з порушенням закону. Про це РБК-Україна повідомив представник ОВК.

"Ми і раніше у своїх коментарях казали, краще давайте перерахуємо і переконаємося в дійсності того, що знаходиться безпосередньо в ящику і зіставимо це з наявністю інформації в протоколі. Нам заперечували, але ми все-таки добилися свого. Справедливість і закон восторжествували. Був проведений перерахунок і всі переконалися, що бюлетені не були упаковані належним чином. Деякі навіть не заклеєні і не підписані, а в декількох упаковках були виявлені одночасно бюлетені за кількох кандидатів. Я не вважаю, що останнє якимось чином вплинуло на волевиявлення громадян, але факт того, що була допущена недбалість - очевидно", - сказав представник ОВК.

За його словами, документація була приведена в належний порядок і прийшло підтвердження, що ніяких фальсифікацій і провокацій виявлено не було, "тому викликає здивування чому пропозиція перерахувати голоси була зустрінута таким неприйняттям і агресією. Адже згідно закону член УОК має право перевірити те, що документи упаковані належним чином".

"Користуючись нормою статті 94, член ОВК має право упевнитися в тому, що документація упакована належним чином. Тепер залишається питання про те, який буде обраний механізм для того, щоб перерахувати голоси на тих ділянках, на яких було прийнято судове рішення про перерахунок. Тут багато чого залежить від того, яке рішення прийме глава комісії. Не самоусунеться чи вона, як учора від цього процесу коли, як би умиваючи руки, фактично при перерахуванні працювала тільки окрема група ОВК, а всі інші, які були проти подібної дії не включилися в цей процес. Але ті, які проголосували "за", взялися за цю роботу і до другого годині ночі ми цю роботу закінчили. Ми зробили, упакували і внесли ці поправки в протокол", - сказав представник ОВК.

Він додав, що представники ОВК наполягали на перерахунку голосів і не хотіли ніякої ескалації конфлікту між політичними силами.

Нагадаємо, напередодні ввечері Київський апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адміністративного суду Києва про перерахунок голосів на 211 окрузі. "Постанова Київського апеляційного адмінсуду оскарженню не підлягає. Це означає, що окружна виборча комісія (ОВК) зобов'язана провести повторний перерахунок голосів на 28 дільницях", - зазначив Андрій Орішін, офіційний спостерігач Лисова.

Відзначимо, згідно з електронними даними, оприлюдненими ЦВК в системі "Вибори-2012", за підсумками підрахунку 100% бюлетенів, на 211 окрузі переміг з відривом у 3 тис. 950 голосів кандидат від Об'єднаної опозиції Сергій Терьохін (30 тис. 890 голосів). На другому місці - кандидат від Партії регіонів Ігор Лисов (26 тис. 940 голосів).

211 округ (Голосієво, Київ) залишається одним з найбільш проблемних на виборах-2012 до Верховної Ради VII скликання.

Читайте також: На окрузі № 211 в ході перерахунку голосів виявлено випадок плутанини з бюлетенями