ua en ru

Президент Азербайджану: Невирішеність транзитних питань є основною перешкодою для реалізації проекту Nabucco.

Невирішеність транзитних питань є основною перешкодою для реалізації проекту Nabucco, заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв, виступаючи на сумісній прес-конференції з Президентом Болгарії Георгієм Пирвановим в Софії. "Для реалізації проекту Nabucco необхідно вирішити низку важливих питань. В першу чергу, необхідна ресурсна база. Вона є", - сказав І.Алієв. Він зазначив, що Азербайджан має в своєму розпорядженні крупні запаси газу і зацікавлений в експорті своїх ресурсів по різних маршрутах. "Іншим важливим моментом є вирішення транзитного питання. На жаль, ми до цих пір не змогли зробити ніяких кроків в цьому напрямі. Невирішеність транзитних питань є, по суті, основною перешкодою для реалізації проекту Nabucco", - підкреслив Президент закавказької республіки.

Напередодні Болгарія і Азербайджан уклали міжурядову угоду про постачання азербайджанського газу з Каспійського регіону. Підписаний меморандум передбачає постачання до Болгарії понад 1 млрд куб. м "блакитного палива", починаючи з 2011 р. або 2012 р. Азербайджанський газ транспортуватиметься до Болгарії через майбутнє відгалуження сполучного трубопроводу Турція-Греція-Италія (ITGI).

Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3,3 тис. км в обхід Росії з Центральної Азії в країни Європейського союзу, перш за все, до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу в рік.