ua en ru

Президент Нігерії відправив у відставку міністра оборони та радника з нацбезпеки

У Нігерії відправлені у відставку міністр оборони Белло Мохаммед і радник Президента з національної безпеки ової Азазію. Рішення було прийнято главою держави Гудлаком Джонатаном. Про причини відставки не повідомляється, передає Reuters.

Представник Президента Реубен Абати зазначив, що замість Азазію радником з національної безпеки стане полковник Самбо Дасукі. Про призначення нового міністра оборони стане відомо пізніше.

Експерти відзначають, що відставка високопоставлених чиновників може бути викликана активізацією ісламістського угрупування "Боко Харам", пов'язаної з "Аль-Кайєдою". У недавніх зіткненнях між християнами і мусульманами на півночі країни в провінції Кадуна загинули більше 92 чоловік. Заворушення сталися після терактів у християнських церквах, в яких, за різними даними, загинули близько 20 осіб.

Ісламістське секта "Боко Харам" ("Товариство прихильників поширення вчення Пророка і джихаду") діє на території Нігерії з 2002 р. Тільки в 2011 р. жертвами терактів, які провела дана угруповання, стали близько 510 осіб. У вибухах в нігерійському штаті Кано в січні 2012 р. загинули більше 160 осіб. У США "Боко Харам" підозрюють до спроби вибуху літака, що прямував в Детройт в 2009 р.