ua en ru

Президент Ісландії Грімссон переобраний на п'ятий термін

В Ісландії Президент Олафур Рагнар Грімссон переобраний на п'ятий термін. Він отримав 52,8% голосів, передає Associated Press. Суперник Грімссона Тора Арнордсдоттір заручилася підтримкою 33,2% виборців. Ісландія є парламентською республікою, де Президент володіє символічними повноваженнями. Арнордсдоттір виступала за збереження церемоніальної ролі Президента республіки, в той час як Грімссон наполягав на більш активній ролі першої особи країни.

У грудні 2011 р. Грімссон оголосив, що не буде балотуватися в п'ятий раз, однак після петиції 30 тис. ісландців змінив своє рішення.

Нагадаємо, що Грімссон виступає проти приєднання Ісландії до Європейського Союзу. Він здобув популярність після того, як під час фінансової кризи заблокував компенсацію англійським і голландським вкладникам, які постраждали від краху ісландських банків. Урядам великої Британії та Нідерландів довелося виплатити своїм громадянам до 3,9 млрд євро компенсацій.

В даний час економіка Ісландії активно відновлюється після кризи. Економісти прогнозують, що в 2012 р. економічне зростання в країні може скласти понад 4,5%.