ua en ru

Президент Ірану схвалив внесення Пентагону до списку "терористичних організацій"

Президент Ірану схвалив внесення Пентагону до списку "терористичних організацій" Фото: Хасан Рухани (flickr.com/un_photo)

Раніше парламент Ірану зарахував до списку "терористів" причетних до вбивства генерала Сулеймані

У понеділок, 13 січня, президент Ірану Хасан Рухані схвалив внесення Пентагону та армії США в список терористичних організацій" після того, як парламент країни проголосував за відповідну резолюцію. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство Tasnim.

Як повідомляється, Рухані дав вказівку відповідним організаціям виконати резолюцію, яка була прийнята під час відкритого засідання парламенту у вівторок, 7 січня.

Нагадаємо, приводом для прийняття цієї резолюції стало вбивство іранського генерала Касема Сулеймані американськими військовими в Іраку.

Повідомляється, що в список "терористів" потрапили всі представники армії США, а також пов'язані з Пентагоном компанії, причетні до вбивства Сулеймані. До цього Тегеран визнавав "терористичною організацією" тільки Центральне командування Збройних сил США (CENTCOM).

Зазначимо, Сулеймані був ліквідований в результаті авіаудару ВПС США 3 січня 2020 року, ракети вразили ціль під час від'їзду машин з території аеропорту Багдада, куди він прибув на літаку з Сирії. В результаті американської спецоперації всього загинули вісім осіб.

Білий дім і Пентагон взяли на себе відповідальність за вбивство Сулеймані в Іраку, заявивши, що напад було скоєно за вказівкою президента США Дональда Трампа.

7 січня Іран провів ракетний обстріл авіабаз США в Іраку. Щонайменше п'ять ракет вразили бази неподалік Багдада. Іранське державне телебачення заявило, що ця атака є ударом у відповідь на вбивство Сулеймані.