ua en ru

Президент Ірану обіцяв США допомогу в упійманні причетних до теракту 11 вересня 2001 р

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад обіцяв США допомогу в упійманні причетних до теракту 11 вересня 2001 р. "Ми готові допомогти Вашингтону заарештувати їх, якщо американська сторона надасть відповідні докази", - наводить слова глави Ісламської республіки телеканал Press TV, пише РБК.

М.Ахмадінежад призвав в черговий раз розслідувати терористичні атаки на Світовий торговий центр в Нью-Йорку, підкресливши, що необхідно встановити всі факти, що відносяться до цієї події.

Він також в черговий раз відзначив, що, на його думку, теракт 11 вересня 2001 р. був використаний США для того, щоб закріпитися на близькому сході, додавши, що США "намагаються розграбувати" природні ресурси цього регіону. Глава Ірану вимагає від Білого дому вибачитися перед народами Афганістану і Пакистану за злочини в цих країнах.

22 вересня 2010 р. М.Ахмадінежад виступив з скандально відомою промовою в ООН, в якій піддав сумніву офіційну версію теракту. За словами президента Ірану, "багато хто в світі упевнений, що атака терористів була організована деякими силами в уряді США з метою підтримати американську економіку і зберегти вплив на Близькому сході".

11 вересня 2000 р. два авіалайнери, захоплені терористами-смертниками, врізалися в два хмарочоси торгового центру у Вашингтоні. Тоді загинули близько 3 тис. людей. Згідно офіційній версії, за терактом стоїть "Аль-Каїда" і особисто Усама бен Ладен. Незабаром після цієї події почалося вторгнення сил НАТО до Афганістану.