ua en ru

Президент Хорватії вшанував пам'ять сербів, убитих у Боснії і Герцеговині.

Президент Хорватії Іво Йосипович вшанував пам'ять сербів, убитих хорватським військом 1992 р. в с. Сієковці в Боснії і Герцеговині. На знак примирення між балканськими народами Президент Йосипович поклав квіти до місця поховання сербів навпроти православної церкви в Сієковці. На церемонії також були присутні Президент Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини Райко Кузманович і лідер найбільшої в країні партії боснійських мусульман.

"Ми прийшли, щоб вшанувати пам'ять жертв масових вбивств. Дуже важливо, що тут присутні представники всіх трьох релігійних громад",- передає слова І.Йосиповича Associated Press.

1991-1995 рр. на території Югославії спалахнула громадянська війна за право виходу кількох республік зі складу федерації. Найзапекліші бойові дії були в Боснії і Герцеговині. У них брали участь православні серби, католики хорвати і мусульмани боснійці. Кожна громада воювала проти двох інших, причому хорватській активно допомагала армія з сусідньої Хорватії. Під час війни сталися акти геноциду, до яких тією чи іншою мірою вдавалися всі учасники конфлікту. Загалом громадянська війна забрала життя понад 100 тис. людей.