ua en ru

Президент Німеччини назвав масове вбивство вірмен в Османській імперії геноцидом

Президент Німеччини назвав масове вбивство вірмен в Османській імперії геноцидом Фото: DPA

Ґаук вийшов за межі формулювання правлячої коаліції в Бундестазі

Президент Німеччини Йоахім Ґаук (на фото) назвав геноцидом масове вбивство вірмен в Османській імперії сто років тому і поклав частину відповідальності за тодішні події на Німеччину. Про це Ґаук заявив під час виступу після екуменічного богослужіння в берлінському кафедральному соборі, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.

Як зазначається, глава держави вийшов за межі формулювання правлячої коаліції, яке планується затвердити на засіданні Бундестагу в п'ятницю.

"В даному випадку ми, німці, повинні завдання переглянути точку зору на ті події, коли йдеться про частку відповідальності, можливо, навіть частина провини за геноцид вірмен", - наголосив Ґаук, маючи на увазі участь військових кайзерівської Німеччини в депортації.

Крім того, Президент ФРН зазначив, що "доля вірмен є наочним історичним прикладом масової розправи, етнічних чисток, вигнань і навіть геноциду, якими жахливим чином був відзначений двадцяте століття". Ця фраза використовується в заяві, підготовленій правлячими фракціями Бундестагу для обговорення в парламенті 24 квітня.

Як відомо, з урахуванням позиції Туреччини, яка відкидає закиди в геноциді вірмен, ФРН досі також офіційно не використовувала даний термін. Центральна рада євреїв Німеччини закликає Анкару до "чесного відношення" до історичних подій минулого століття. У п'ятницю у столиці Вірменії Єревані відбудуться пам'ятні заходи з ушанування жертв подій, які, розпочавшись 24 квітня 1915 р., забрали життя близько 1,5 мільйона людей.

Нагадаємо, у світі сьогодні відзначають 100-річчя геноциду вірмен в Османській імперії.